Selecteer de taal

Huis ter Heide

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Huis ter Heide

Landgoed Huis ter Heide ligt tussen de dorpen De Moer en Loon op Zand, ten noordwesten van Tilburg. Het is een 958 ha aantrekkelijk natuurgebied met vennen, akkers, gevarieerde loof- en naaldbossen en een landhuis uit 1864. Stadsgeluiden en snelwegoverlast dringen zelden door in het bosgebied. Tijdens deze korte maar afwisselende wandeling heb je halverwege een prachtig uitzicht over het Leikeven. In het gebied tref je Schotse Hooglanders aan. Deze grote grazers zorgen voor een betere bodemstructuur en variatie in de begroeiing.

Afstand: 6 km.

Tijd: 1u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Rode wandelpaaltjes.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Een verborgen pareltje.

Landgoed Huis ter Heide is een verborgen pareltje. Je kunt heerlijk wandelen in dit waterrijke vogelparadijs. Tijdens je wandeling bewonder je de luidruchtige kikkers en kleurrijke libellen. Ook kun je oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders, die onverstoorbaar door blijven eten. Dichter bij de natuur dan dit kom je niet.

Huis ter Heide

Download PDF voor routebeschrijving.

Je kan aan het Leikeven de route uitbreiden door het vlonderpad te nemen, volg de groene markering en je komt automatisch terug uit op deze wandelroute.

Kaart & Poi's.

POI 1 - De Moer.

Rechts zie je het dorpsgezicht van De Moer, links natuurgebied Huis ter Heide. De Moer is één van de drie kerkdorpen van Loon op Zand. Het dorp dankt zijn naam aan het veen dat hier vroeger was. Veengebieden of veenmoerassen waar turf werd of wordt gestoken, werden namelijk ook wel moer genoemd.

Natuurmonumenten.
www.natuurmonumenten.nl.

POI 2 - Kikkerpoel.

Geniet vanaf het bankje van de vergezichten en bewonder de karakteristieke boom. Loop het paadje in tegenover de bank en ontdek de poel waar onder andere de groene kikker leeft. Langs de oever van de poel groeit gele lis, drijvend fonteinkruid, waterzuring en pijlkruid. In de lente en zomer kun je hier de gewone waterjuffer en de azuur waterjuffer rond zien vliegen.Heikikker Naast de groene kikker, leven er allerlei amfibieën op Huis ter Heide. In meerdere vennen in het natuurgebied leven onder andere de vinpootsalamander, kamsalamander en heikikker. Deze laatste staat bekend om zijn kleurwisseling in de paartijd eind februari. De mannetjes kleuren dan helemaal blauw.

Geen extra informatie.

POI 3 - Hard hout.

Betreed het landgoed via een laan met fraaie bomen: de Robinia pseudoacacia. In het verleden werd deze acacia door Brabantse boeren gebruikt als weipaal. Het is hardhout, dus het vergaat niet snel en het is sterker dan eikenhout. Herkenbare boom: De stam van de Robinia heeft meestal diepe groeven, de takken zijn kaal en hebben scherpe stekels. Het blad groeit vrij laat aan de boom en heeft eironde, gaafrandige deelbladeren. De boom staat in juni en juli in bloei en ruikt dan heerlijk zoet.

Geen extra informatie.

POI 4 - Leikeven.

Laat het bos even achter je en kijk uit over het Leikeven. Een prachtig vergezicht over een ven, dat grotendeels was ontgonnen voor de landbouw. Natuurmonumenten heeft hier op 400 hectare 40 tot 50 cm van de bemeste toplaag afgegraven om het huidige ‘plas-gras’ gebied te realiseren met het project Lobelia. Vlonderpad: Wijk gerust even van de route af en pik een stuk van het vlonderpad mee. Vanaf de vlonder kun je heel goed de bijzondere plantjes zien, die thuishoren op de natte heide, waaronder het vleesetende plantje zonnedauw. Wil je een extra stukje wandelen (2,5 km), volg dan de groene pijlen en wandel helemaal rond het Leikeven. Je komt vanzelf weer op de rode wandelroute terecht.

Geen extra informatie.

POI 5 - Uitkijkpunt.

Speur vanaf het uitkijkpunt naar de vogels van het Leikeven, zoals de blauwborst, wintertaling, watersnip en bergeend. En wie weet, met een beetje geluk zijn de Schotse hooglanders pootje aan het baden in het ven. Er lopen in het natuurgebied ongeveer 90 runderen rond in twee gescheiden kuddes. De Schotse hooglanders helpen Natuurmonumenten om het gebied open te houden.

Geen extra informatie.