Selecteer de taal

Cartierheide

  • Wandelroute van: Stami

Cartierheide

Deze gps wandelroute gaat door de Boswachterij De Kempen langs de Cartierheide, door bos en langs heideveld in ontwikkeling. In De Kempen, op de grens van Nederland en België, is de bewoonde wereld ver weg met uitzondering van het korte stukje naast de autosnelweg. Zandwegen voeren langs akkers en door eindeloze bossen. Daar waar de naaldbossen wijken, ligt de grote stille heide met stuivend zand en moerassen.

Afstand: 10 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Geen.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Boswachterij De Kempen.

Afwisselende wandeling die je langs diverse soorten naald- en loofbos voert en over de Cartierheide in de Brabantse Kempen.

Cartierheide
Kaart & Poi's.

POI 1 - Boswachterij De Kempen.

Op de Cartierheide liet Napoleon zijn sporen na. De bossen vormden het terrein van smokkelaars, en over de zandpaden liepen marskramers met hun koopwaar in een mand op de rug. Het landschap hier zit vol verhalen. In de Kempen, op de grens van Nederland en België, is de bewoonde wereld ver weg. Zandwegen voeren langs akkers en door eindeloze bossen. Daar waar de naaldbossen wijken, ligt de grote stille heide met stuivend zand en moerassen. Een bijna sprookjesachtig gebied! Op de Cartierheide kronkelt het Dalems Stroompje. In het voorjaar bloeit hier de witte waterranonkel. Op de heide scharrelen de hazelworm en de gladde slang. Mocht je ze tegenkomen, maak je dan geen zorgen. Ze zijn absoluut niet giftig. In de schemering jaagt de nachtzwaluw in de bosrand. Geitenmelker, luidt zijn bijnaam. Vroeger graasden er geiten op de hei. Met wijd open bek zwermden de nachtzwaluwen rond de dieren. Om melk te drinken, dachten de boeren. In werkelijkheid vulden ze hun buik met insecten.

Staatsbosbeheer.
www.staatsbosbeheer.nl.