Selecteer de taal

Ommetje Esperloop

Esperloop

Wandeltocht door de Grotelsche Heide ook wel Grotelsche Bos genoemd, Het gebied bestaat uit afwisseling van bos, wat kleine restjes heide en grotere oppervlakten grasland. Het van oorsprong heidegebied is in de jaren 30 van de 20ste eeuw zoals op zoveel plaatsen in Brabant beplant met dennen. In 2005 zijn aan het gebied enkele landbouwpercelen toegevoegd waardoor er een leuke combinatie van bos met doorkijkjes en open graslanden is ontstaan.

Afstand: 12 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen info.

Aard: 82% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Grotelsche Heide.

Door de Grotelsche Heide stroomt het meanderende beekje de Esperloop. De "Esperloop" ontspringt ter hoogte van Milheeze uit de "Snelle Loop", en vloeit er na een achttal kilometer weer in terug. Het beekje is in tegenstelling tot de "Snelle Loop" over een groot gedeelte niet gekanaliseerd, en is als zodanig een van de zeldzame voorbeelden van een min of meer gave "heidebeek". Doordat een belangrijk deel van het water in deze beek afkomstig is van de zone langs 'de Peelrandbreuk' bevat ze veel ijzer, kijkt wat bruin maar is wel erg schoon. Verder passeert men aan het einde van de wandeltocht als bezienswaardigheid in Bakel de standerdmolen Sint Willibrordus uit 1752.

Esperloop

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Sint Willibrordus molen.

De Sint Willibrordus molen is een in 1586 gebouwde, gesloten standerdmolen en is gedekt met eiken schaliën. Onder de luifel van de kap is een wijzerplaat geschilderd met de wijzerstand half elf. In 1893 is de molen 50 meter naar het westen verplaatst. De molen staat op Achter de Molen in Bakel.

Geen extra informatie.