Selecteer de taal

Langs Halder

Langs Halder

Wandeltocht door landgoed Zegenwerp, landgoed Venrode, bosgebied Sparrenrijk, landgoed Eikenhorst en de Halsche Beemden.

Afstand: 22 km.

Tijd: 4u30.

Graad: Zwaar.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen info.

Aard: 87% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Dommel en Halsche Beemden.

Landgoed Zegenwerp en Venrode zijn landgoederen in de omgeving van het riviertje de Dommel en landgoed Eikenhorst in de omgeving van beek de Essche Stroom. Bij buurtschap Halder komen het riviertje de Dommel en beek de Essche Stroom samen. Het landgoed Zegenwerp is aangelegd in Engelse landschapsstijl met statige lanen, glooiende graslanden, bossen en landerijen. In het landgoed passeert men enkele oude boerderijen en een statig landhuis Huize Zegenwerp. Landgoed Venrode heeft een bijzonder mooi door bossen omsloten vennengebied met een in 2013 ontdekte grafheuvel uit de Bronstijd van 5000 jaar oud. Het landgoed Eikenhorst is in 1806 in Engelse landschapsstijl aangelegd landgoed met landhuis, waterpartijen en in het park diverse monumentale eiken, beuken, tamme kastanjebomen en exotische solitaire bomen. De Halsche Beemden is een breed beekdal met langs de gekanaliseerde beek de Essche Stroom een nieuwe, smallere en ondiepere beek is gegraven. Deze ondiepere beek heeft weidse bochten, meanders, in het brede en open beekdal. In het beekdal zijn poelen gegraven en is er ruimte voor van bloemrijke graslanden.

Langs Halder

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Huize Zegenwerp.

Het tegenwoordige huis is kort na 1779 gebouwd, toen het in bezit kwam van De Roo van Wulverhorst, op de plaats van een veel ouder huis aan de Dommel. Zegenwerp is een landgoed van 70 ha dat zich bevindt ten zuiden van de kom van de Nederlandse plaats Sint-Michielsgestel en dat toebehoort aan de stichting Het Brabants Landschap. Het landgoed bevindt zich op de westoever van de Dommel. Het is een oud adellijk landgoed, dat in 1809 gekocht is door Baron Willem Arnold Alting Lamoraal van Geusau, die burgemeester was van Sint-Michielsgestel. In 1828 verkocht hij het weer.

Geen extra informatie.

POI 2 - Molen de Genenberg.

Molen De Genenberg, een korenmolen uit 1841 die gemaald heeft tot 1964 en daarna is verbouwd tot een woning.

Geen extra informatie.

POI 3 - Landgoed Venrode.

Bij Venrode denk je onmiddellijk aan brede zomen gagel langs vennen, die diep in het donkere dennenbos verscholen liggen. In het vroege voorjaar zijn de oevers van de vennen helemaal rood gekleurd door de gagel. Bijna nergens groeit zoveel van dit sterk geurende struikje als hier. Voordat hop als smaakmaker aan bier werd toegevoegd, diende gagel daarvoor. De paus maakte er een einde aan. Het zou niet alleen roes verwekkend zijn, maar ook giftig. Dat is al lang achterhaald en gagelbier is weer gewoon op de markt. In 2013 werd er een grafheuvel uit de Bronstijd van 5000 jaar oud ontdekt.

Geen extra informatie.

POI 4 - Landgoed Eikenhorst.

Dit landgoed is aangelegd in Engelse Landschapsstijl met kronkelende paden, slingerende vijvers, doorkijkjes en vooral heel veel oude bomen met vrijstaande rode beuken in het gazon. Het landhuis ligt centraal vanwaar zogenaamde zichtassen vertrekken.

Geen extra informatie.

POI 5 - Kasteel Nieuw Herlaer.

In het buurtschap Halder staat kasteel Nieuw Herlaer, de huidige bebouwing stamt grotendeels uit de negentiende eeuw van de oudere bebouwing is de vijftiende-eeuwse achtkante traptoren bewaard gebleven.

Geen extra informatie.