Selecteer de taal

Streekpaden

Streekpaden

In Nederland is een streekpad een recreatief wandelpad van meer dan 80 km. Meestal ook een gesloten route, dat wil zeggen dat het begin- en eindpunt hetzelfde zijn. Kenmerkend voor deze paden zijn de geel-rood markeringen. Op deze pagina wordt van deze definitie afgeweken, er staan meerdaagse wandeltochten op door bepaalde streken waarvan enkele bijna voldoen aan de definitie van een streekpad. Alle paden kunnen als lange afstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Dit houdt in dat het pad in meerdere dagen in etappes van 10 tot 20 km kan worden afgelegd. De paden kunnen gelopen worden aan de hand van een beschrijving of op basis van GPS track per etappe.

Tramlijn Maastricht-Vaals.

Thema.

Een wandeltocht over de verdwenen tramlijn Maastricht-Vaals langs de nog in het landschap resterende elementen van deze in 1938 opgeheven tramlijn.

Etappes.

Dit streekpad is 48 km en opgedeeld in vier gedeeltes van ongeveer 10 kilometer met aan elk begin- en eindpunt openbaar vervoer.

De lijnwandeling tramlijn Maastricht-Vaals is een circa 48 kilometer lange wandeltocht die start in Maastricht en eindigt in Vaals. De wandeltocht is opgedeeld in vier gedeeltes van ongeveer 10 kilometer met aan elk begin- en eindpunt openbaar vervoer. De wandeltocht is tot stand gekomen door Léon Gulikers die met het plan kwam om 100 jaar na de officiële opening in 1922 een wandeltocht over de verdwenen tramlijn Maastricht-Vaals te maken langs de nog in het landschap resterende elementen van deze in 1938 opgeheven tramlijn.

Streekpad Maastricht-Vaals
Tungelroyse Beekpad

Tungelroyse Beekpad.

Thema.

De Tungelroyse Beek speelt een belangrijke rol in de waterhuishouding in Midden-Limburg.

Etappes.

Dit streekpad is 141 km en is opgedeeld in 10 Etappes.

De beek is een van de weinige wat grotere natuurlijke waterlopen in Nederland die van west naar oost stroomt. De Tungelroyse Beek krijgt water van het Ringselven in de buurt van Budel-Dorplein. Het Ringselven dat uit meerdere vennen bestaat staat op zijn beurt onder invloed van de Hamonterbeek vanuit de Lozerheide in België bij de plaats Lozen het begin van de eerste etappe.

Peelpad.

Thema.

De Peel is een grotendeels verdwenen hoogveengebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg.

Etappes.

Dit streekpad is 415 km en opgedeeld in 25 etappes waarvan 80% onverhard.

Het Peelpad is een circa 415 kilometer lang pad waarvan 80% onverhard. Het pad start in Weert en eindigt in Grave en bestaat uit 25 etappes, alle etappes starten en eindigen in de buurt van bushaltes in een dorp. De Peel is een grotendeels verdwenen hoogveengebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg dat uitstrekte van Weert in het zuiden en Grave in het noorden, een gebied dat door de eeuwen heen nauwelijks toegankelijk was.

Peelpad
Groene Woud

Het Groene Woud.

Thema.

Het Nationaal Landschap Het Groene Woud ligt in de stedendriehoek ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg.

Etappes.

Dit streekpad is 158 km en is opgedeeld in een reeks van 8 lijnwandelingen

Binnen deze driehoek ligt een grote verscheidenheid aan natuurgebieden zoals het Dommeldal, de Kampina, landgoederen Zegenwerp, Venrode en Eikenhorst, Landgoed Velder, De Mortelen, De Scheeken en De Geelders. “Het Groene Woud-natuurpad” is een reeks van 8 lijnwandelingen door natuurgebieden in Het Groene Woud met een totale lengte van 158 kilometer.

Laarbeekpad

Thema.

Wandeltocht over het grondgebied van gemeente Laarbeek Waterpoort van de Peel.

Etappes.

Meerdaagse wandeltocht opgedeeld in vijf etappes.

Het Laarbeekpad is een circa 70 kilometer lange meerdaagse wandeltocht over het grondgebied van gemeente Laarbeek Waterpoort van de Peel opgedeeld in vijf etappes. De gemeente wordt gevormd door vier dorpen: Beek en Donk, Aarle-Rixtel, Lieshout en Mariahout. De meerdaagse wandeltocht gaat door het centrum van de gemeente, op en langs de rand.

Laarbeekpad