Selecteer de taal

Tungelroyse Beek Pad

Streekpad Tungelroyse Beek

Het Tungelroyse Beek Pad is een 141 kilometer lang pad dat gaat van Lozen (Bocholt) in België naar Neer aan de Maas in Nederland. De Tungelroyse Beek speelt een belangrijke rol in de waterhuishouding in Midden-Limburg. De beek is een van de weinige wat grotere natuurlijke waterlopen in Nederland die van west naar oost stroomt. De Tungelroyse Beek krijgt water van het Ringselven in de buurt van Budel-Dorplein. Het Ringselven dat uit meerdere vennen bestaat staat op zijn beurt onder invloed van de Hamonterbeek vanuit de Lozerheide in België bij de plaats Lozen het begin van de eerste etappe.

Halverwege de 19de eeuw had de Tungelroyse Beek haar oorsprong in de buurt van de Tungelerwallen en zorgde voor de afwatering van het daar aanwezige uitgestrekt moerasgebied ten zuiden van Weert dat bestond uit moerassig heide- en veengebied met hoogveen. De bovenloop van de Tungelroyse beek is eind 19de eeuw samen met de Raam gegraven om het uitgestrekte moerasgebied te ontwateren. De oorspronkelijke beek was een sterk meanderde beek, gedurende de 20e eeuw zijn vele meanders afgesneden waardoor de beek flink korter was geworden. De afgelopen jaren is de beek opnieuw ingericht, de oude meanders zijn weer hersteld tevens heeft men de gegraven bovenloop ook voorzien van meanders met langs de beek een strook waar de natuur weer de ruimte krijgt. Niet alleen wordt de beek gevolgd maar gaat het pad ook door natuurgebieden in de directe omgeving van de beek zoals de Tungelerwallen, de Krang en diverse kleinere natuurgebiedjes. De beek gaat als Leubeek het natuurgebied Leudal binnen, in dit natuurgebied meandert de beek tussen steile oevers. In het natuurgebied voegt de Zelsterbeek zich bij de Leubeek en als het natuurgebied wordt verlaten voegt ook de Haelense Beek bij de beek en gaat als Neerbeek verder om uiteindelijk voorbij de plaats Neer bij Hanssum in de Maas te stromen. In dit deel van het pad worden ook delen van de Roggelse Beek die overgaat in de Zelsterbeek en de Haelense Beek gevolgd. Al met al een afwisselend pad dat volledig in het teken staat van de beek waarbij men wel rekening moet houden dat in die delen dat de beek gevolgd wordt door grasland gelopen wordt en op diverse plaatsen begraast wordt. Verder zijn alleen voor de natste stukken een alternatief beschikbaar.

Streekpad van:
Adrie Raaijmakers.

Overige streekpaden.

Tramlijn Maastricht-Vaals

Een wandeltocht over de verdwenen tramlijn Maastricht-Vaals langs de nog in het landschap resterende elementen van deze in 1938 opgeheven tramlijn.

Lijst etappes

Peelpad

De Peel is een grotendeels verdwenen hoogveengebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg dat uitstrekte van Weert in het zuiden en Grave in het noorden, een gebied dat door de eeuwen heen nauwelijks toegankelijk was.

Lijst Etappes

Groene Woudpad

Het Nationaal Landschap Het Groene Woud ligt in de stedendriehoek ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. Binnen deze driehoek ligt een grote verscheidenheid aan natuurgebieden zoals het Dommeldal, de Kampina, landgoederen Zegenwerp, Venrode en Eikenhorst, Landgoed Velder, De Mortelen, De Scheeken en De Geelders. 

Lijst Etappes

Laarbeekpad

Wandeltocht over het grondgebied van gemeente Laarbeek Waterpoort van de Peel. De gemeente wordt gevormd door vier dorpen: Beek en Donk, Aarle-Rixtel, Lieshout en Mariahout.

Lijst Etappes