Selecteer de taal

Het Groene Woud Natuurpad

Streekpad Het Groene Woud

Het Nationaal Landschap Het Groene Woud ligt in de stedendriehoek ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. Binnen deze driehoek ligt een grote verscheidenheid aan natuurgebieden zoals het Dommeldal, de Kampina, landgoederen Zegenwerp, Venrode en Eikenhorst, Landgoed Velder, De Mortelen, De Scheeken en De Geelders.

“Het Groene Woud natuurpad” is een reeks van 8 lijnwandelingen door natuurgebieden in Het Groene Woud met een totale lengte van 158 kilometer. De lijnwandelingen starten vanuit het centraal in Het Groene Woud gelegen Boxtel en gaan naar plaatsen in de vier windstreken. Vanuit deze plaatsen gaat ook een lijnwandeling via een alternatieve route terug naar het centraal gelegen Boxtel. Lijnwandeling een en twee in zuidelijke richting tussen Boxtel en Best gaat door het Hezelaarsbroek en de Scheeken op de terugweg komt men door De Mortelen en landgoed Velder. Lijnwandeling drie en vier in westelijke richting tussen Boxtel en Oisterwijk gaat door de Kampina en landgoed Nemerlaer op de terugweg komt men door Oisterwijkse Vennen en Bossen en de Kampina. Lijnwandeling vijf en zes in noordelijke richting tussen Boxtel en Vugt gaat door de landgoederen Venrode en Zegenwerp en langs de Dommel, op de terugweg door de Halsche Beemden, het stroomgebied van de Esschestroom en landgoed Eikenhorst. En als laatste lijnwandeling zeven en acht in oostelijke richting tussen Boxtel en Sint-Oedenrode gaat door De Geelders en langs de Dommel, op de terugweg door De Scheeken en langs de Dommel. Een aantal van de lijnwandelingen is meer dan 20 kilometer voor degene die dat wat lang vindt kan de variant van rond de 16 kilometer lopen met Liempde, Lennisheuvel en Sint Michelsgestel als start- en/of eindpunt.

Streekpad van:
Adrie Raaijmakers.

Overige streekpaden.

Tramlijn Maastricht-Vaals

Een wandeltocht over de verdwenen tramlijn Maastricht-Vaals langs de nog in het landschap resterende elementen van deze in 1938 opgeheven tramlijn.

Lijst Etappes

Peelpad

De Peel is een grotendeels verdwenen hoogveengebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg dat uitstrekte van Weert in het zuiden en Grave in het noorden, een gebied dat door de eeuwen heen nauwelijks toegankelijk was.

Lijst Etappes

Tungelroyse Beekpad

De Tungelroyse Beek speelt een belangrijke rol in de waterhuishouding in Midden-Limburg. De beek is een van de weinige wat grotere natuurlijke waterlopen in Nederland die van west naar oost stroomt.

Lijst Etappes

Laarbeekpad

Wandeltocht over het grondgebied van gemeente Laarbeek Waterpoort van de Peel. De gemeente wordt gevormd door vier dorpen: Beek en Donk, Aarle-Rixtel, Lieshout en Mariahout.

Lijst Etappes