Selecteer de taal

Stippelberg Tocht

Stippelberg

Wandeltocht door de natuurgebieden het Beestenveld, de Klotterpeel en het landgoed de Stippelberg. Deze gebieden vormen samen met de Nederheide het grootste aaneengesloten natuurgebied in Oost-Brabant.

Afstand: 16 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: 92% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Stippels in het landschap.

Het Beestenveld is van oorsprong voor de mijnbouw aangelegd ontginningsbos, dat zich hoe langer hoe meer ontwikkeld tot een afwisselend bos. De Klotterpeel is het restant van een ooit uitgestrekt veengebied dat thans bestaat uit wat vochtige heide met een ven, waarin resten liggen van een oud peelvaartje, de naam verwijst naar de turfstekerij. Het landgoed Stippelberg bestaat uit twee delen, het oostelijk deel bestaat uit fraaie lanen die horen bij het landhuis, het westelijke deel bestaat uit dennenbos met hierin stippels in het landschap. Die talloze stippels zijn stuifduinen die ontstonden door zandverstuivingen. Het landgoed de Stippelberg dankt haar naam aan deze heuveltjes. Tijdens de tocht komt men als bezienswaardigheid langs een klein bosmuseum, restant van loopgraven en d'n blikken emmer.

Stippelberg

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Bosmuseum.

Aan de rand van de Ripse bossen staat in de open lucht, een met de hand getimmerd bosmuseum. Deze houten overkapping - met themapanelen - is op authentieke wijze gebouwd. Van Rips hout natuurlijk. Het is een museum dat de ontstaansgeschiedenis van het ‘bosontginningsdorp’ in één oogopslag vertelt.

VVV De Peel.
www.landvandepeel.nl

POI 2 - Restanten loopgraven.

Op deze plaats liggen de laatste restanten van de loopgraven die net voor de tweede wereldoorlog in 1939 zigzag door de Peel werden aangelegd. De loopgraven maakten deel uit van de Nederlandse verdediging tegen de binnendringende vijand uit het oosten.

VVV De Peel.
www.landvandepeel.nl

POI 3 - Peelrandbreuk.

De Peelrandbreuk is een geologische breuklijn die zijn naam dankt aan de Peel. Slechts op enkele locaties is de Peelrandbreuk aan de oppervlakte zichtbaar.

Geen extra informatie.

POI 4 - D'n Blikken Emmer.

Op een van de hoogste stuifduinen van de Stippelberg (ca 33m +NAP) stond op deze plek al een lange paal sinds het jaar 1810. De paal had een lengte van 7 a 8 meter en in de top hing een rieten mand en een vlag. De paal werd gebruikt door Franse landmeters en werd een 'Lange Juffer' genoemd. Later kreeg deze de naam D'n Blikken Emmer.

Geen extra informatie.

POI 5 - Koordekanaal.

Het Koordekanaal was een onderdeel van de Peel-Raamstelling. Het kanaal takte af van het Defensiekanaal ten zuidwesten van Landhorst, liep ongeveer parallel aan de huidige Middenpeelweg langs Elsendorp en zette zich voort door Beestenveld en de Klotterpeel ten zuiden van De Rips in zuidoostelijke richting om uiteindelijk weer op het Defensiekanaal aan te sluiten.

Geen extra informatie.