Selecteer de taal

Breuken en Wijstgronden Tocht

Maashorst

Wandeltocht in de Maashorst door Annabos, Loose Beemd, Revennekes, Slabroek. Door het bosgebied de Bedafse Bergen en de Slabroekse Bergen. Wijstgronden zijn drassige tot permanent natte hoge gronden direct grenzend aan een breuk.

Afstand: 21 km.

Tijd: 4u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen info.

Aard: 85% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Knuppelbrugje in het Annabos.

Door het Annabos, de Loose Beemd en de Revennekes loopt de Peelrandbreuk en door Slabroek dicht bij elkaar de Mellebreuk en de Hoevense breuk. De Peelrandbreuk is mooi zichtbaar in het landschap door het hoogte verschil in het landschap en de kwel van ijzerrijk water in tegenstelling tot Mellebreuk en de Hoevense breuk deze veroorzaken geen hoogteverschillen. Vooral bij het 2018 aangelegd knuppelbrugje in het Annabos valt het hoogte verschil goed op. De wandeltocht gaat over het knuppelbrugje van de lager gelegen drogere gronden in de Centrale Slenk door de nattere hoger gelegen gronden in de Peelhorst. Op de Peelhorst ligt onder een laag goed doorlatende rivierzand een minder doorlatende leemlaag en stroomt af richting de Centrale Slenk. Het fijne dekzand in de Centrale Slenk laat eveneens het water minder snel door waardoor het als kwelwater naar het oppervlak gaat. Anders dan je zou verwachten zijn de hoge gronden dus nat en blijven de lager gelegen gronden droog, deze zeldzame vorm van kwel heet wijst. De Bedafse Bergen is een bosgebied met een stuifzandrug die in de middeleeuwen is ontstaan en in het begin van de 20e eeuw met naaldbos is beplant, de stuifzandrug met hoogten van meer dan 20 meter is in stand gehouden. Ook in de Slabroekse Bergen is een stuifzandrug deze is niet zo hoog en meer begroeid maar heeft op diverse plaatsen mooi uitzicht over een aangrenzend heidegebied.

Maashorst

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - De Maashorst.

Het Natuurcentrum De Maashorst is gevestigd in een oude boerderij in het gehucht Slabroek, gelegen in Natuurgebied De Maashorst. Het erf van Natuurcentrum De Maashorst is naast de tentoonstelling ook een bezoekje waard. Hier kunt u namelijk heerlijk genieten , in de zon of in de schaduw van bomen, van een kopje koffie met appeltaart , soep, fris of kein lunchgerechtje. Kinderen worden door de dieren in de tentoonstelling naar buiten gestuurd om daar allerlei opdrachten uit te voeren. Een doolhof met sporen, in een uitkijktoren op zoek naar vogels, een dassenburcht waar je in kunt kruipen en een grote tractor met een glijbaan. Over het hele erf zijn banken en picknicktafels verspreid waar u kunt genieten van het terrein, het weer en een kopje koffie. In de bijenstal is het mogelijk om veilig achter glas de bijen in kasten en korven te bekijken. In lente en zomer kunt u binnen en buiten de bijen in een observatiekast van heel dichtbij zien.

Natuurcentrum De Maashorst.
www.natuurcentrumdemaashorst.nl