Selecteer de taal

De Malpie

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Malpie

Een mooie afwisselende wandeling door het natuurgebied De Malpie. Van Borkel en Schaft gaat het via de oever van de Dommel naar de Malpie. Hier wandel je langs verschillende vennen, heide en beemden tot aan de Venbergse Watermolen. Via bossen en heideveldjes gaat het weer terug naar het dorp.

Afstand: 13 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Overwegend onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Natte Natuurparel.

Al snel verlaat je de bebouwde kom van dit kleine dorp en loop je langs de oever van de Dommel naar de Malpie. De Malpie is een heidegebied net onder Valkenswaard met vele grote en kleine vennen. De Dommel stroomt dwars door dit gebied van Zuid naar Noord, tussen de heide en de beemden. Een rustpauze kan je nemen in de Venbergse watermolen, bij mooi weer op het grote terras langs het water. Daarna loop je via de bossen en heideveldjes weer terug naar het vertrekpunt.

Malpie

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - De Groote Heide.

Natuurgebied De Malpie maakt deel uit van het Natuur Grenspark De Groote Heide. Het meest bekend aan Natuurreservaat De Malpie is het uitgestrekte heidegebied met vele grote en kleine vennen. De grote vennen zijn het Molenven, het Wasven, het Pastoorsven, de Vaarvennen en het Groot Malpieven. Sommige vennen, met name het Molenven en het Pastoorsven, zijn vermoedelijk aangelegd of gebruikt als visvijvers. De Vaarvennen hebben een natuurlijke oorsprong: ze zijn gevormd als stroomdalvennen, samenhangend met het nabije Dommeldal. Het heidegebied is een van de laatst overgebleven oorspronkelijke Brabantse heidegebieden. In de Vaarvennen bevindt zich een grote kokmeeuwenkolonie. Plaatselijk zijn er zandverstuivingen te vinden, onder meer nabij het Groot Malpieven. In de buurt van de watermolen komen geurige gagelstruwelen voor. Aan de noordelijke ingang van het gebied aan de rivier vinden we de Venbergse Watermolen, gelegen aan de Dommel. Deze stroomt dwars door het gebied, tussen de heide en de beemden. Aan de oostzijde van de Dommel liggen de Malpiebeemden, die bestaan uit kleine veldjes grasland, moerasbosjes en moerassen. Het beekdal, waarin de meest zanderige bodem afwisselt met venige en lemige plekken, vormt een mooie, vloeiende overgang naar de laaggelegen dekzanden van de eigenlijke Malpie.

De Groote Heide.
www.degrooteheide.eu.