Wandeltocht door de Herbertusbossen, de Lange Bleek, Somerense Heide en over de Strabrechtse Heide. De Herbertusbossen zijn vernoemd naar Herbertus van Heeze, de eerste Heer van Heeze. Het is een oud bos met hoog opgaand loof- en naaldhout maar ook met kleine graslanden die mooie doorkijkjes bieden.
Afstand: 22 km.
Tijd: 5u00.
Graad: Gemiddeld.
Type: Rondwandeling.
Gps Track: Ja.
Routebeschrijving: Ja.
Rolwagen: Niet geschikt.
Hond: Aangelijnd toegelaten.
Totale stijging: Geen informatie.
Aard: 94% onverhard.
Markering: Zie PDF routebeschrijving.
Wandelschoenen aanbevolen.
Advertentie.
De Hoenderboom.
Door het gebied stromen de Sterkselse Aa en de Groote Aa die bij het kasteel samenkomen en verder gaat als de Kleine Dommel ook wel de Rul genoemd. De Lange Bleek is een gevarieerd bosgebied met een mooi ven het Bultven en enkele heidegebiedjes. De naam Lange Bleek is afkomstig van een ven, dat direct ten zuiden van het huidige bosgebied gelegen heeft, het ven is drooggelegd en ontgonnen. Tot 1920 was de Somerensche Heide een uitgestrekt heidegebied. Tussen 1920 en 1930 is het grootste deel van het gebied omgezet in landbouwgrond de overgebleven stukken werden met naaldhout beplant. In latere beheersmaatregelen is het bosgebied geleidelijk veranderd in een meer gevarieerd bosgebied met diverse vennen. De Strabrechtse Heide is een van de grootste heidegebieden in ons land. In het gebied staat de Hoenderboom een gemeentegrenspaal. Bij de paal kwamen vanouds vijf gemeenten bij elkaar: Heeze, Maarheeze, Someren, Lierop, en Mierlo. Door gemeentelijke herindelingen is dit aantal teruggelopen tot twee Heeze-Leende en Someren. Als verdere bezienswaardigheid passeert men o.a. kasteel Heeze een van de laatste bewoonde kastelen van Nederland.
Download PDF voor routebeschrijving.
POI 3 - Kasteel van Heeze.
Het kasteel van Heeze is een van de laatste bewoonde kastelen van Nederland. Het bestaat uit een middeleeuws deel, kasteel Eymerick, en het in 1665 door de bekende architect Pieter Post gebouwde deel. Het complex omvat diverse bijgebouwen uit 1735 zoals een merkwaardig duifhuis. Dit is een duiventoren die, buiten het kasteel, op het landgoed staat. Verder is er achter het kasteel een ijskelder ook uit 18e eeuw in een kunstmatig opgeworpen circa vier meter hoge heuvel met twee bakstenen keermuren aan weerszijden van de ingang.
Geen extra informatie.