Selecteer de taal

De Groespeel

Groespeel

Wandeltocht door het bosgebied de Molenheide en de Groespeel. Vanuit het plaatsje Mill gaat de wandeltocht richting Sint Hubert. Tussen de beide plaatsen wordt onder andere een deel van het voormalig Duits Lijntje gevolgd.

Afstand: 14 km.

Tijd: 4u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Toegelaten mits het volgen van een kort alternatief traject beschreven in de routebeschrijving.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: 75% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

De Molenheide.

Vanuit het plaatsje Mill gaat de wandeltocht richting Sint Hubert. Tussen de beide plaatsen wordt onder andere een deel van het voormalig Duits Lijntje gevolgd. Deze spoorwegverbinding verbond het Nederlandse Boxtel met het Duitse Wezel, nu is het lijntje alleen nog te herkennen aan het spoordijkje een iets hoger gelegen recht pad dat een belangrijke verbinding voor plant en dier is geworden. Na verlaten van Sint Hubert gaat de wandeltocht door het bosgebied de Molenheide en de Groespeel. De Molenheide is een bosgebied dat voornamelijk bestaat uit naaldbomen, door beheersmaatregelen is het een heel aantrekkelijk gemend bosgebied geworden met een mooi open gebied. In de Groespeel stroomt het beekje De Grote Beek en aan de rand ligt het Peel-kanaal dat onderdeel vormde van de Peel-Raamstelling, een verdedigingslinie dat in 1939 werd aangelegd. Op diverse plaatsen komt men dan ook nog kazematten tegen en bij het Duits lijntje asperges die tot doel hadden treinen te laten ontsporen. Tijdens de wandeltocht komt men ook als bezienswaardigheden het Kasteel Aldendriel, een middeleeuws kasteel daterend uit 1477 en molen De Heimolen, een grote ronde stenen beltmolen uit 1878.

De Heimolen

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Kasteel Aldendriel.

Kasteel Aldendriel is een middeleeuws kasteel, daterend uit 1477, het kasteel is niet vrij toegankelijk.

Geen extra informatie.

POI 2 - Molen De Heimolen.

In 1944 heeft de molen door oorlogsgeweld veel schade geleden. In 1966/67 is de molen gerestaureerd en sindsdien maalvaardig. De molen wordt bediend door vrijwilligers.

Geen extra informatie.

POI 3 - Het Duits Lijntje.

Tijdens de Duitse opmars op 10 mei 1940 denderde een Duitse trein door de Peelraamstelling bij Mill. Het Nederlandse leger werd verrast door deze inval en had de spoorlijn nog niet geblokkeerd met de zogenaamde asperges. De Duitsers konden ongehinderd doorrijden. Echter, na het bereiken van de post Zeeland besloot de commandant terug te rijden omdat het radiocontact met het hoofdkwartier was verbroken. Hierdoor kon het Nederlands leger alsnog ingrijpen. De asperges erkten en zorgden ervoor dat de Duitse trein ontspoorde. In Mill is een deel van de Peel-Raamstelling gerestaureerd. De spoorbaan laat sporen van verwoesting zien, veroorzaakt door de ontsporing van de pantsertrein in mei 1940. De baan is geblokkeerd met zogenaamde asperges.

Geen extra informatie.