Selecteer de taal

Hazenputten Route

Vresselsbos

Wandeltocht door het Vresselsbos, Vresselsche Akkers en de Dommelbeemden. Wie nu door het Vresselsbos wandelt met daarin een het mooie vennengebied de Hazenputten zal zich maar moeilijk kunnen voorstellen dat hier in de vorige eeuw nauwelijks een boom te bekennen was. Het gebied bestond grotendeels uit zandverstuivingen en heide.

Afstand: 18 km.

Tijd: 4u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen Informatie.

Aard: 79% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Dommelbeemden.

Aan de randen van het gebied woonden boeren die veel last hadden van het stuifzand. Om de akkers te beschermen werd daarom besloten de stuifzanden te bebossen. In die tijd werden vrijwel uitsluitend naaldhoutsoorten toegepast. De Vresselsche Akkers een kleinschalig landbouwgebied afgewisseld door kleine bospercelen langs de Dommel. Door de bospercelen wordt een hoger gelegen smal pad door de rand van het bos gevolgd met mooi uitzicht over de lager gelegen Dommel. Het natuurgebied de Dommelbeemden zijn de laaggelegen graslanden direct langs de Dommel. Door regelmatige overstromingen waren deze gronden alleen maar geschikt als hooiland, dit hooi was belangrijk omdat het diende als wintervoer voor het vee. Oorspronkelijk werd dit landschap afgewisseld door broekbossen en hakhoutwallen. Op de hogere delen van het beekdal- de bolle akkers werden vooral granen geteeld. In de Dommelbeemden passeert men een waterplas de Moerkuilen, een veenplas die door vroegere turfwinning is ontstaan.

Vresselsbos

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 2 - Uitkijktoren.

De uitkijktoren in het Dommeldal laat bezoekers toe om van een mooi uitzicht te genieten. Veldwegtoren, dat is de naam die Ruud de Wit gaf aan de nieuwe uitkijktoren die hij bouwde ter nagedachtenis aan zijn vader. De Dorpsraad van Nijnsel heeft dit initiatief ondersteund met het plaatsen van drie verwijzingsbordjes o.a. langs het Everse Akkerpad.

Geen extra informatie.