Selecteer de taal

Door de Scheeken

De Scheeken

Wandeltocht door Het Groene Woud, bezocht worden de natuurgebieden Scheeken-Mortelen, Heerenbeek, 't Veldersbosch op landgoed Velder en De Scheeken.

Afstand: 17 km.

Tijd: 4u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Niet toegelaten.

Totale stijging: Geen info.

Aard: 65% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Edelherten in de Scheeken.

Al vrij snel na verlaten van Best gaat de wandeltocht door het natuurgebied Scheeken-Mortelen. In het voorjaar van 2017 zijn door Brabants Landschap edelherten teruggebracht in het omheind deel van de Scheeken-Mortelen en de Scheeken aan de oostzijde van de A2, beide gebieden zijn via een natuurbrug met elkaar verbonden. Zijn de edelherten niet te zien in het natuurgebied Scheeken-Mortelen, op de terugweg krijgt men een tweede kans de wandeltocht gaat ook door het omheind deel aan de oostzijde. Heerenbeek is een oud landgoedbos dat voor driekwart bestaat uit vochtig loofbos. In Heerenbeek passeert men als bezienswaardigheid een monumentale boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw en een landhuis met hangtorens waardoor het op een kasteeltje lijkt. Het 't Veldersbosch is een vochtig, oud loofbos met ook stukken gemengd bos. Dit bos is omstreeks 1750 aangelegd en is het oudste in zijn soort in de Meierij van 's-Hertogenbosch. Het is een sterrenbos, waarin negen lanen liggen die op een centraal punt bijeenkomen "De Negen Dreven", aan de rand van het landgoed Velder staat een imposant landhuis Groot Velder.

De Scheeken

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 2 - Monumentale boerderij.

De monumentale langgevelboerderij op het landgoed dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw en is opgetrokken uit baksteen onder hoog met pannen gedekt wolfdak. De vensters van het woongedeelte hebben luiken en zesruitschuiframen. Verder ook een Vlaamse schuur op het erf onder pannen zadeldak. Het is de opvolger van eerdere boerderijen.

Erfgoedgeowiki.
www.erfgoedwiki.nl

POI 3 - Kasteelachtig herenhuis.

Op het landgoed Heerenbeek staan verschillende monumentale gebouwen, waaronder een kasteelachtig herenhuis (1864) met aanbouwen (1905), een woonhuis met koetshuis (ca. 1864), een Vlaamse schuur, thans omgebouwd tot boerderijen (17e en 19e eeuw) en een bakhuis met stal (19e eeuw).

Erfgoedgeowiki.
www.erfgoedwiki.nl

POI 4 - Landhuis Groot Velder.

In het jaar 1878 werd de eerste steen gelegd voor het in Eclectische stijl vormgegeven landhuis, Groot Velder. Daarvoor, nog voor de bouw van Huize Groot Velder, is de tuin in Engelse landschapsstijl aangelegd, naar een ontwerp van de in zijn tijd beroemde tuinarchitect Maréchal. Deze heeft o.a. het plantsoen en de stadswallen tussen 1880-1890 in ‘s-Hertogenbosch aangelegd.

Landgoed Velder.
www.landgoedvelder.nl