Selecteer de taal

Bolderberg

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Bolderberg

Wandeling door het natuurgebied Bolderberg met vijvers, gemengde bossen, graslanden en heide. De route gaat van de Galgenberg naar de Weyerman en door het Vogelzangbos naar de Bolderberg waar je een mooi uitzicht hebt op de vijvers en het kasteel van Terlaemen. In domein Bovy wandel je over water terug naar het vertrekpunt.

Afstand: 13.5 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 109 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Rode driehoek en oranje cirkel.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

De Kluis.

Van het vertrekpunt wandel je al snel een gemengd bos in aan de Galgenberg. Daarna wandel je langs de vijvers van Terlamen waarvan je jammer genoeg niet veel kan zien. De route gaat verder langs het Sneppekot, een drassig gebied in de richting van een mooi stukje aan het natuurgebied Weyerman. Daarna volgt een vrij lawaaierig en saai stuk langs de Vogelsancklaan. Door gemengd bos gaat het tot aan een zeer oude eik met zitbank. Hier heb je mooi uitzicht op de Hamelweyer, privébezit. In het Vogelzangbos klim je naar de Bolderberg waar De Kluis staat. De Kluis dateert van 1673 en bestaat uit een kapel die gebouwd werd naar de plannen van de kapel van O.L.Vrouw van Loreto en een paar woonvertrekken. De eeuwenoude beuken in de buurt zijn indrukwekkend. De tuin van de Kluis is omringd met oude haagbeuken die zeer nauwkeurig werden gesnoeid. De 7 linden geplant in een halve cirkel voor het gebouw symboliseren de 7 smarten van Maria. In de buurt van De Kluis heb je nog een mooi panorama op de Terlamenvijvers en het kasteel van Terlaemen. Door een mooi heidelandschap wandel je terug in de richting van het vertrekpunt maar de wandeling is nog niet gedaan. Ga aan het vertrekpunt het domein van Bovy in en wandel ‘over water’, een mooie afsluiter.

De Borrekens

Download PDF voor routebeschrijving.

Gedeelte op fietspad langs zeer drukke baan.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Natuurgebied Bolderberg.

Het natuurgebied Bolderberg maakt deel uit van het oudste beschermd landschap in Vlaanderen. De heuvel is een levende getuigenis van hoe Vlaanderen er ooit uitzag zo’n 3,5 à 11 miljoen jaar geleden: een grote zee. Het zand dat zich toen afzette veranderde in de loop der tijd door verwering in harde ijzerzandsteen. Op de plekken waar de bodem zachter was, zoals in de valleien, verweerde of erodeerde de ijzerzandsteen. Daarom troont de Bolderberg nu mooi tussen de valleien van de Laambeek en de Bolderbergbeek zo’n 20 meter boven de omgeving uit. Vroeger stond de getuigenheuvel bekend als ’Barreberg’. Het natuurgebied Bolderberg is natuurlijk meer dan de heuvel alleen. Onderaan bevindt zich bijvoorbeeld een zone met kwel, het zogenaamde Sneppekot, waar zich natte heide en hoogveen ontwikkelen. Ter hoogte van de Weyerman kan je nu genieten van het uitzicht over drie plassen die in 2006 werden ingericht voor waardevolle oevervegetaties, waar nu ook de boomkikker zich thuis voelt.

Limburgs Landschap.
www.limburgs-landschap.be.