Selecteer de taal

Gerhagen

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Gerhagen

Wandeling door de gemengde bossen van het natuur- en stiltegebied Gerhagen en langs vennen door bosheide in het natuurgebied Averbode Heide, kortom puur natuur.

Afstand: 14 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 97 meter.

Aard: 85% onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Munnickxsgoor.

De wandeling vertrekt in de buurt van de VVV-toren en gaat door gemengd bos naar de Zavelberg. Hier wandel je in de omgeving van de Gerhagenloop langs weides en akkers om uit te komen aan de Gerhagenvijver. Daarna wandel je weer door een meer bosrijke omgeving in de richting van de Turnhoutsebaan. Onmiddellijk nadat je deze baan bent overgestoken kom je aan de kijkhut aan het het Munnickxsgoor. Van de hut wandel je door de Luikerdreef en door een natter gebied over een kronkelend vlonderpad. Daarna volg je een stukje heide om plotseling een prachtig uitzicht voorgeschoteld te krijgen op het Munnickxgoor en het ven Nooit Gedacht. Je gaat verder door het Kloosterbos en een prachtig stuk bosheide dat vroeger deel uitmaakte van de Goote Heide. Je steekt de Turnhoutsebaan terug over en gaat nu overwegend door gemengd bos tot aan de Pinnekensweier. Hier kan je even van de route afwijken om naar het Grote en Kleine ven te kijken. Via de Heggebossenweg bereik je terug het vertrekpunt. Na de wandeling is het zeker de moeite om de VVV-uitkijktoren aan de Zandberg te beklimmen. Op de toren kan je genieten van een prachtig panorama op een zee van groen. Ook het bosmuseum is een bezoekje waard.

Gerhagen

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Gerhagen.

Meer dan de helft van Gerhagen is bebost. Het grootste gedeelte bestaat uit Grove den en Corsicaanse den, een ondersoort van de Zwarte den. Het oudste huidige bos met uitsluitend Grove dennen dateert uit 1915. Op een paar plaatsen vinden we ook nog enkele Zeedennen, zoals o.a. op de Zandberg in de buurt van de VVV-toren. Dankzij een gewijzigd bosbeheer wordt er meer aandacht besteed aan het loofhout. Op verscheidene plaatsen begint dat loofhout zich dan ook te manifesteren. Bovendien is aan de rand van het broedgebied Pinnekenswijer een prachtig gemengd bos gecreëerd, dat vooral uit Eiken, Berken en Grove dennen bestaat. In het lager gelegen gedeelte en in de omgeving van het beekje “de Gerhagenloop” komen, omwille van een wat rijkere bodem, weiden en akkers voor. Centraal ligt het ± 32 ha grootte Vlaamse natuurreservaat de “Pinnekensweier”. De Pinnekensweier bezit twee vennen: het “grote ven” en het “kleine ven”. Ze worden enkel gevoed door regenwater. Het waterpeil is daarom sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Deze hangvennen zijn zuurstofarm en nogal zuur, omwille van het stilstaande water en de ondoordringbare bodem. Ten zuiden ligt het ± 210 ha grootte Vlaamse natuurreservaat de “Houterenberg”. Dat gebied bestaat vooral uit bossen en heide met stuifzanden.

Bosmuseum Gerhagen.
www.wet.gerhagen.be.