Selecteer de taal

Maesbempder Greend

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Maesbempder Greend

Je wandelt door de dorpskern en door het kasteelpark van Vilain XIIII tot aan de Maas. Iets verderop ontdek je de prachtige natuur in de natuurgebied Maesbempder Greend. Onderweg kom je een uitgebreide variatie aan landschapselementen zoals hagen, oude dijklichamen en boomgaarden tegen.

Afstand: 11.7 km.

Tijd: 2u45.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Oranje en WP's.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Kasteel van Vilain XIIII.

Deze wandeling gaat door het dorpje Leut naar de windmolen Nieuw Leven. Van de molen wandel je door een mooie dreef naar het Kasteel van Vilain XIIII. Door het domein van het kasteel gaat het verder in de richting van de Maas. Langs de Maas wandel je naar het natuurgebied Maesbempder Greend, een oude grindplas.

Maesbempder Greend

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Windmolen Nieuw Leven.

De houten windmolen 'Nieuw Leven' staat dichtbij de grens van Meeswijk en Leut. Een oudere molen werd in 1800 vernield tijdens een orkaan. Op dezelfde plaats werd in 1801 de huidige standerdmolen gebouwd. De molen behoorde tot de domeingoederen van de familie Vilain XIIII.

Geen extra informatie.

POI 2 - Kasteel van Vilain XIIII.

De geschiedenis van het Maasdorpje Leut hangt in grote mate samen met de geschiedenis van het kasteel Vilain XIIII dat de dorpskern domineert. Al in de middeleeuwen werd het kasteel (toen een burcht) bewoond door de 'heren van Leut'. Door de eeuwen heen evolueerde de middeleeuwse waterburcht met twee slotgrachten en een ophaalbrug tot een open residentieel gebouw met vaste brug over de restgerende gracht, omgeven door een wijds park in engelse landschapsstijl. Het kasteel werd in 2021 verkocht aan de Vlaamse Overheid met de bedoeling het te renoveren en een nieuwe bestemming te geven.

Geen extra informatie.

POI 3 - Maesbempder Greend.

Maasbempder Greend is een natuurgebied in Leut en Vucht, behorend tot Rivierpark Maasvallei. Het gebied bestaat uit een grote grindplas die gelegen is in het uiterwaard ten oosten van de Maas. De oevers van deze plas werden omgevormd in een afwisselend natuurgebied.

Geen extra informatie.