Selecteer de taal

Holsteenbron

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Holsteenbron

Deze route loopt op de rand van het Kempisch Plateau door de Molenheide met prachtige vergezichten op Zonhoven. Je komt langs de prehistorische Holsteen, die door de eerste mensen gebruikt werd als polijststeen.

Afstand: 6 km.

Tijd: 1u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: 95% onverhard.

Markering: Geel.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Molenheide.

Het domein Molenheide was vroeger een munitiedepot van het Belgische leger. Nu is het volledig opgenomen in het natuurreservaat Teut- Ten Haagdoorn. De mooiste tijd van het jaar is wanneer de Molenheide in bloei staat.

Holsteenbron

Je komt langs een hondenlosloopzone.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Holsteen.

De Holsteen is een verzamelnaam voor 8 grote zandstenen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze siliciumhoudende zandstenen, onder bijzondere omstandigheden, ter plaatse ontstaan zijn uit zeezand dat hier 15 miljoen jaar geleden afgezet werd. Op één steen zijn groeven te zien die ontstaan zijn door het polijsten van prehistorische werktuigen en wapens.
Ook in de onmiddellijke omgeving werden trouwens nog heel wat oude voorwerpen gevonden, o.a. stekers, schrabbers en pijlpunten. De Holsteen is de enige vaste polijststeen in het Vlaamse land. Hij levert het bewijs dat de omgeving al heel vroeg bezocht werd door de mens. Een selectie van de vondsten en informatie over het prehistorische verleden en de archeologische opgravingen van Zonhoven vind je in het bezoekerscentrum Oud Gemeentehuis.

Geen extra informatie.