Selecteer de taal

Resterheide

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Resterheide

Deze afwisselende wandeling gaat door het natuurgebied Resterheide, een naam die verwijst naar het vroegere heidelandschap, waar je nog her en der sporen van kan terugvinden. In dit brongebied van de Bolissenbeek en Zwarte Beek wandel je door bossen en langs houtkanten die de grens van akkers en weilanden aangeven. Onderweg heb je op de uitkijktoren een mooi zicht op de Begijnenvijvers en kan je in de kijkhut aan het Zwartwater tal van watervogels spotten.

Afstand: 12 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: 91% onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Vallei van de Zwarte Beek.

De wandeling vertrekt aan het onthaalcentrum van de Begijnenvijvers en al snel steek je de Bolissenbeek over. Langs de rand van de Begijnenvijvers staat een uitkijktoren. Hier heb je een mooi zicht op deze viskweekvijvers die ooit gegraven werden in opdracht van de zusters van het Agnetenklooster in Peer. Door bos met hoofdzakelijk grove en Corsicaanse den wandel je in de richting van een meer open landschap met tal van houtkanten. Je gaat in de richting van het brongebied van de Zwarte Beek. Zoals bij de meeste Kempense beken is er geen echte bron te vinden, eerder een samenvloeien van een aantal greppels. Via een klein stukje heen en terug kan je naar de vogelkijkhut aan het Zwartwater gaan. In de hut heb je mooi een zicht op dit ven waar je tal van watervogels kan spotten. Je gaat van het Zwartwater naar een gebied dat toepasselijk Achter ’T Zwart Water wordt genoemd, hier passeer je speciaal ingezaaide akkervelden voor bijen en vogels. Het volgende gedeelte van de route loodst je door een gemengd bos. Je komt uit het bos aan een bijenhotel en de Schuilenswijer, dit mooi stukje natuur is een hotspot voor vlinders. Voor mensen die de wandeling met de hond doen is in de routebeschrijving een omleiding voorzien omdat honden niet zijn toegelaten in de Schuilenswijer. Je steekt de Bolissenbeek over en gaat door bos tot aan de berm van de oude spoorlijn Hasselt - Achel. Je volgt een onverharde weg naast het arboretum. Door een open landschap wandel je verder tot aan de parking aan de Diestersedijk. Hier is een losloopzone voor honden ingericht. Langs een project voor kleinschalige landbouw gaat het verder om daarna dwars door het speelbos De Eekhoorntjes een kronkelend bospaadje te volgen. Door bos wandel je terug naar het vertrekpunt.

Resterheide

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Honden zijn niet toegelaten in de Schuilenswijer, er is een korte omleiding voorzien in de routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Vallei van de Zwarte Beek.

In Hechtel-Eksel ontspringt de Zwarte beek in een laag gelegen weidegebied. Zoals bij de meeste Kempense beken is er geen echte bron te vinden, eerder een samenvloeien van een aantal greppels. Een andere brontak voert water aan vanuit Helchteren. Vlakbij ontstaat ook de Bolissenbeek, die het water echter niet afvoert naar het Scheldebekken maar naar de Maas.

Natuurpunt.
www.natuurpunt.be.