Selecteer de taal

Rond de Oudsberg

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Oudsberg

Deze wandeling gaat door het Zavelbos en Gruitrodebos rond de parel van de Duinengordel, de Oudsberg. Dit is de hoogste en grootste open stuifduin van Vlaanderen. Ze steekt 85 m boven de zeespiegel uit. De Oudsberg is omringd door prachtige heideterreinen, statige bossen en heischrale graslanden.

Afstand: 14 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 148 meter.

Aard: 95% onverhard.

Markering: Rood.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Duinengordel.

De wandeling gaat door de gemengde bossen van het Zavelbos naar de Maria Berg kapel. De route gaat verder over boswegen en -paden door het Gruitroderbos. Juist voor Gruitrode is het aangeraden om de verkorting te nemen want de gewone route heeft echt geen meerwaarde. Door gemengde bossen wandel je in de richting van de Duinengordel. Hier opent zich een compleet ander landschap. Via zanderige paden wandel je door een prachtig heide- en duinenlandschap. Je gaat rond de Oudsberg en hier en daar heb je mooie uitzichten. Eens je aan de afdaling begint wandel je weer door het Zavelbos naar het vertrekpunt.

Oudsberg

Download PDF voor routebeschrijving.

Gedeelte door los zand.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Natuurreservaat De Oudsberg.

Het natuurreservaat behoort tot een duinengordel die zich vroeger uitstrekte van Hechtel tot Maaseik. 15.000 jaar geleden, na de laatste ijstijden, kreeg het Kempisch Plateau te maken met enorme zandverstuivingen. Er vormden zich diepe leeggestoven laagten, waarin vennen ontstonden. Hoge zandafzettingen staken als duinruggen boven het landschap uit. Toen het klimaat opwarmde, ontwikkelden er zich berken- en eikenbossen. In de middeleeuwen verarmde de bodem ten zuidwesten van De Oudsberg door intensieve ontginning. Hierdoor kon alleen heide nog overleven. Plaatselijke overbegrazing van schapen zorgde opnieuw voor zandverstuiving, die het huidige duinlandschap boetseerde. Vandaag zijn de landduinen nog steeds in volle evolutie. Ooit was de Oudsberg 95 meter hoog, maar de laatste decennia kromp ze zeker 7 meter. De titel van hoogste heuvel van de Kempen speelde de Oudsberg intussen kwijt, maar de Oudsberg is wel geselecteerd als kandidaat voor UNESCO-werelderfgoed.

Natuur en Bos.
www.natuurenbos.be