Selecteer de taal

Bronnenwandeling en Alserbos

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Bronnenwandeling

Op deze prachtige wandeling zie je niet enkel de typische bronnen van de Voerstreek, maar ook de vakwerkhuisjes in Veurs, dassenburchten en prachtige bossen. De unieke uitzichten maken er al helemaal een topper van.

Afstand: 11 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 288 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

De Veursvallei.

Aan het vertrekpunt stijg je langs een holle weg waar het water zo uit de bodem komt. Dit is de Kolebron, aangepast schoeisel is voor deze route dan ook een noodzaak. Je gaat verder door een stukje van het mooie Broekbos om uit te komen aan de romantisch ogende wijngaard Krindael. Je gaat via een stukje weiland in de richting van de Veursvallei. Deze parel is één van de mooiste natuurgebieden in de Voerstreek. Je passeert de ingang van de langste spoorwegtunnel van België (2130 meter lang, op het goederentraject Aken-Tongeren) en de bron van het riviertje de Veurs om zo in Veurs te komen. Je gaat door dit mooie vakwerkdorpje en gaat door de velden naar Sint-Pieters-Voeren. Hier ga je langs de schitterende Commanderie van de Duitse Orde. Verder wandel je langs velden naar het Alserbos waar op de westelijke helling de das zich thuis voelt. Na een rondje in het bos volg je de bosrand, met mooie vergezichten. De impossante spoorwegbrug van Sint-Martens-Voeren komt al snel in zicht en zo ook het einde van deze prachtige wandeling.

Bronnenwandeling

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Sommige paden kunnen er drassig bij liggen.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Veursvallei.

Door de uitzonderlijke fauna en flora is dit natuurgebied met zijn grotendeels oude hoogstamboomgaarden, bosranden, taluds en graften ongetwijfeld één van de mooiste in de Voerstreek. Het is een belangrijk fourageergebied voor dassen. De nieuwe beheerders willen de natuur volledig restaureren door aanplanting van hoogstamfruit, knotbomen en hagen. Graften worden herbebost zodat ze dassenburchten kunnen herbergen, en er worden ten minste twee amfibiepoelen aangelegd. Door intensief begrazingsbeheer moet de kalkflora opnieuw volle kansen krijgen, zodat onder meer de orchideeën weer kunnen bloeien. Haviken, rode wouwen, steen- en bosuilen voelen er zich uitstekend in hun element.

Voerstreek.
www.voerstreek.be.

POI 2 - Alserbos.

Het Alserbos strekt zich uit over een oppervlakte van 65 hectare, van noord naar zuid, met een hoogte van 160 tot 240 meter boven de zeespiegel. De westelijke helling is erg steil en vertrekt onderaan uit een diepe, holle weg die een droge depressie of ‘delle’ volgt; een omgeving waar onder meer de das zich thuis voelt en over een ideaal woon- en foerageergebied kan beschikken.

Voerstreek.
www.voerstreek.be.