Selecteer de taal

Ziepbeek

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Vallei van de Ziepbeek

Deze wandeling in het Nationaal Park Hoge Kempen laat je kennismaken met één van de schaarse natte beekvalleien van het Kempens Plateau, een verborgen parel: De vallei van de Ziepbeek.

Afstand: 11 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 67 meter.

Aard: 100% onverhard.

Markering: Geen.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Nationaal Park Hoge Kempen.

Waar het Kempens plateau naar het oosten toe overgaat in het Maasdal, vertoont het landschap plots een flinke dip. De Maas heeft hier een 60 meter diepe vallei uitgeschuurd. De oostelijke grens van het plateau is een steilrand met talrijke insnijdingen, bijna allemaal droogdalen zonder beekje erin. De enige natte beekvallei met een nog vrij natuurlijke begroeiing is de vallei van de Ziepbeek. De weidse Ziepbeekvallei bestaat uit een mozaïek van gagelstruwelen, droge en vochtige heide, elzenbroekbossen, moerassen, vennen en vijvers. In het noorden, oosten en zuiden is het beekdal omgeven door hoge landduinen die grotendeels beplant zijn met naald- en loofbossen. Vanop een zeer originele zitbank heb je dan weer een oogverblindend mooi panorama op de Maasvallei. Verder op de route kan je genieten van de biodiversiteit aan de vijvers die vroeger uitgegraven werden voor de visteelt. De Ziepbeek voedt de Gaarvijver, de Sluisvijver, de Juffrouwenvijver en de Zonnevijver. Deze wandeling laat je kennismaken met alle facetten van één van de meest waardevolle natuurgebieden van de Lage Landen! De Ziepbeekvallei is in elk seizoen wondermooi maar de biodiversiteit in de zomer is gewoonweg adembenemend.

Vallei van de Ziepbeek

Op de wandeling kom je een mix van verschillende markeringen tegen waardoor het bijna onmogelijk is om een exacte routebeschrijving te geven. Download het PDF bestand waar je meer informatie kan vinden. Hoe dan ook als je zonder gps deze route loopt is een goede voorbereiding noodzakelijk.

Sommige paden kunnen er zeer drassig bij liggen.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Vallei van de Ziepbeek.

Heide: De drogere heidepercelen worden gekenmerkt door struikheide, bochtige smele, schapenzuring en pijpenstrootje. De vochtige heide daarentegen bestaat uit dophei, pijpenstrootje en gagel. Door het natuurbeheer krijgen beenbreek, witte en bruine snavelbies, veenpluis, moeraswolfsklauw en klokjesgentianen weer een kans. Ook de zeldzame veenorchis en tengere heideorchis groeien in de vallei. Ook vogels zijn alom aanwezig: Roodborsttapuit, zwarte specht, houtsnip, boomvalk, buizerd, sperwer en havik zijn daar voorbeelden van maar ook een bijzondere broedvogel is de nachtzwaluw die in mei arriveert. De grotere bewoners van de Ziepbeekvallei zijn reeën, everzwijnen en vossen.
Landduinen: Op de landduinen rondom de vallei liggen circa 75 jaar oude bossen met grove en zwarte den. Hier en daar bevinden zich nog resten van eikenhakhoutstoven. Dat zijn de laatste overblijfselen van het wintereiken- en beukenbos dat hier ooit aanwezig was. Het naaldhout werd ondermeer gebruikt om de gangen in de steenkoolmijnen te stutten.
Vijvers en vennen: Vanaf de Middeleeuwen werd in tijden van houtschaarste turf gestoken; gedroogde turfplakken deden dienst als brandstof. Door de turfwinning onstonden, kleine open waterplasjes in de venige heide. Grotere plassen werden gegraven voor de viskweek. talrijk waren immers de dagen dan men zich van vlees moest onthouden … Een beperkte uitgraving met opwerpen van dijken en opstuwen van de Ziepbeek leidde al snel tot het ontstaan van ondiepe vijvers waarin karper, snoek, baars en zeelt konden worden geteeld. op haar traject door het bos en heide voedt de Ziepbeek vier dergelijke vijvers: de Gaarvijver, de Sluisvijver, de Juffrouwenvijver en de Zonnevijver.

Natuur en Bos.
www.natuurenbos.be.

POI 2 - Nationaal Park Hoge Kempen.

Het enige nationaal park van Vlaanderen telt 5700 hectare puur natuur en strekt zich uit over de gemeenten Genk, As, Zutendaal, Maasmechelen, Lanaken en Dilsen-Stokkem. Iedere gemeente heeft een eigen toegangspoort tot het Nationaal Park, elk met een eigen thema. Het zijn de ideale startplaatsen voor een ontdekkingstocht door het groen. De naaldbossen, waterplassen, heidelandschappen en weidse panorama's zijn een droomdecor voor elke wandelaar.

Natinaal park Hoge Kempen.
www.nationaalparkhogekempen.be.