Selecteer de taal

Kluis van Vrijhern

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Kluis van Vrijhern

Een afwisselende wandeling door een glooiend stukje vochtig Haspengouw. Op deze wandeling krijg je een mengeling van vergezichten, holle wegen, boomgaarden met laag- en hoogstam, weilanden, akkers, tal van kapelletjes en vele poortjes.

Afstand: 12 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Geen.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Natuurgebied Hardelingen.

Van het vertrekpunt wandel je naar het Wijngaardbos. Daarna gaat het verder in de richting van het gehucht Wern en het natuurgebied Hardelingen. Langs prachtige laag- en hoogstam boomgaarden wandel je in de richting van de Kluis van Vrijhern. Onderweg vallen de grote Martetakken in de appelbomen en populieren op.

Kluis van Vrijhern

Sommige paden kunnen er drassig bij liggen.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Sint-Annakapel.

De naam van de kapel verwijst naar Anna, de heilige moeder van Maria. De kapel staat op een hoge talud en werd op de Ferrariskaart (1771-1777) reeds aangeduid als 'Chapelle de Vier Linden'. Ze wordt momenteel nog steeds door vier linden omringd.

Geen extra informatie.

POI 2 - Wijngaardbos.

Op de helling ontspringen kalkrijke bronnen, die zorgen voor heel wat biodiversiteit en die samen het begin van de Demer vormen. Dit leverde het Wijngaardbos de bijnaam 'bronnenbos' op. Het Wijngaardbos is een complex van bossen, weilanden en boomgaarden. Op de zeer steile stukken vinden we een hellingbos waarin vooral eik en haagbeuk gedijen. In dit gebied ontspringen de bronnen van de Demer. De steile valleiwanden zijn het werk van de talrijke beekjes die zich een weg door het landschap zochten. De aanwezigheid van kalk brengt heel wat specifieke flora met zich mee, waaronder de zeer zeldzame herfsttijloos. Deze giftige plant maakt in het voorjaar bladeren en bloeit in de herfst. In dit bos hebben meerdere dassenfamilies hun burcht gegraven. Je ziet hun glijsporen op de wanden van de holle wegen. In de middeleeuwen was de zuidelijke helling bezaaid met wijnstokken, die toebehoorden aan de Kanunniken van Tongeren. Vandaar ook de naam Wijngaardbos. De druiven maakten begin negentiende eeuw plaats voor hooiweiden met hagen en houtkanten. De steilste stukken werden bos.

Geen extra informatie.

POI 3 - Natuurgebied Hardelingen.

Enorm divers en zeer waardevol natuurgebied, goed ontsloten door veldwegen en holle wegen. Beuken- en eikenbossen wisselen af met hooilanden, moerassige delen, poelen en kasteelparken.

Geen extra informatie.

POI 4 - Kluis van Vrijhern.

Gedurende meer dan 250 jaar leefden er kluizenaars in Vrijhern. Ze zetten zich actief in voor de gemeenschap en onderhielden de kluis en de kapel. De huidige gebouwen werden vanaf 1709 opgetrokken. Wanneer je over de veldweg langs de boomgaarden loopt, krijg je een mysterieus gebouw in het vizier: de kluis van Vrijhern. Het bestaat uit een woonhuis waar tot 1904 een kluizenaar woonde, een voormalig schooltje dat nu dienst doet als café en een kapel die een exacte kopie is van de wereldberoemde kapel uit het Italiaanse bedevaartsoord Loreto. De eerste kluizenaar, Geurt van Elst, nam in 1667 zijn intrek op Vrijhern. Meer dan 250 jaar lang zouden hij en zijn 25 opvolgers instaan voor taken als les geven en zieken verzorgen. Kluizenaars leefden dus zeker niet – zoals vaak gedacht wordt – in complete afzondering. Het waren sociaal geëngageerde mensen, die zich inzetten voor de samenleving.

Geen extra informatie.