Vlakbij het centrum van Sint-Antelinks ligt enigszins verscholen in een komvormig dal, het prachtige Duivenbos. Een oud bronbos, grenzend aan een stiltegebied en omgeven door een ongeschonden agrarisch landschap. In het voorjaar vind je er schitterende tapijten van daslook en bosanemoon.
Afstand: 10 km.
Tijd: 2u30.
Graad: Licht.
Type: Rondwandeling.
Gps Track: Ja.
Routebeschrijving: Ja.
Rolwagen: Niet geschikt.
Hond: Aangelijnd toegelaten.
Totale stijging: 156 meter.
Aard: Varhard en onverhard.
Markering: Geen.
Wandelschoenen aanbevolen.
Advertentie.
De Buysemolen
De kerk van Sint-Antelinks is het startpunt van de wandeling. De kerktoren van de Sint-Gertrudiskerk dateert uit 1847. Op het kerkhof staat een oriëntatietafel. Ze biedt een uitzicht over de vallei van de Beverbeek en de Dendervallei. Bij helder weer is ook de Oudenberg in Geraardsbergen zichtbaar, bekend van de muur van Geraardsbergen. De route gaat over verharde, verkeersluwe wegen en deels over onverharde paden. Onderweg heb je naar alle windstreken prachtige vergezichten. Eeuwenlang domineerden twee boerderijen de landbouwbedrijvigheid in Sint-Antelinks. Het "Hof te Roeselare", reeds vermeld in 1002, was bezit van de Norbertijnen van Ninove. Het "Hof te Ransbeek" behoorde tot de Nijvelse abdij. In de 12de eeuw heette dit oord nog "Ransbecca". Vanwaar de latere naam komt, is niet meteen duidelijk. De site van de Buyssemolen is ook de moeite waard.
Download PDF voor routebeschrijving.
Sommige paden kunnen er erg slijkerig bij liggen.
POI 1 - Duivenbos.
Het Duivenbos ligt verscholen in een komvormig dal in het heuvelachtig landschap in de Vlaamse Ardennen. Het oostelijk deel is het oudst. Hier borrelt er her en der water tot aan de oppervlakte. Het zijn echte bronnen. Door de tijd is de natuur in dit brongebied geëvolueerd naar een bos. De kern van het Duivenbos is erg nat. Op sommige plaatsen gebeurt de waterafvoer traag. Hierdoor ontstaan moerasbossen. De omliggende graslanden zijn ruig, de weilanden verlaten. Bramen klauteren over de kruidlaag. Ezels of runderen grazen hier en daar en houden zo de kruidvegetatie open. Het Duivenbos is een belangrijk gebied in het Vlaams netwerk van natuurgebieden en maakt daardoor deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk. Mogelijk is de naam 'Duivenbos' een verbastering van 'Duivelsbos'. Nochtans was het gebied vroeger belangrijk voor de dorpsgemeenschap van Sint-Antelinks. Tijdens de oorlog diende het bos als schuilplaats. Maar men ging er ook hout halen en deed er aan kleinschalige landbouw. Schapen graasden in het gebied. De kleine landschapselementen die overgebleven zijn uit die tijd zijn ecologisch erg nuttig. Je ziet er flarden van in en rond het natuurgebied: holle wegen, bermen, houtkanten, heggen en hagen, poelen, sloten, hellingen (taluds) en graften.
Natuurpunt.
www.natuurpunt.be
POI 2 - Buyssemolen.
Buiten het dorp stond een houten windmolen uit 1427. De in 1944 beschermde windmolen Ter Rijst of Buyssemolen (lokaal genoemd naar de laatste molenaarsfamilie) stortte in de zomer van 1976 in. Restauratieplannen werden kort na de instorting opgemaakt door Ro Berteloot, architect-molinoloog. In 2005 zijn nieuwe plannen gemaakt om de staakmolen te reconstrueren. In het najaar van 2007 werden de restauratiewerken aanbesteed en een jaar later, op 21 oktober 2008, werd met het werk begonnen. Met een speciaal transport werd de molen overgebracht van West-Vlaanderen naar Sint-Antelinks. De maalvaardige molen werd plechtig ingehuldigd op 15 augustus 2009.
Gemeente Herzele.
www.herzele.be