Selecteer de taal

Tweelandenpad

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Hageven en de Plateaux

Deze zeer gevarieerde wandeling in het natuurgebied Hageven - De Plateaux gaat eerst langs de oevers van de meanderende Dommel om daarna door een open landschap in de richting van de heide met prachtige vennen te gaan. Door een mooi naaldbos gaat het verder in de richting van de Pelterheggen een uniek gebied met vloeiweiden.

Afstand: 10 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Vlak.

Aard: Overwegend onverhard.

Markering: Gevorkte blauwe pijltjes.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Hagenven en De Plateaux.

Van het bezoekerscentrum wandel je langs de oevers van de meanderende Dommel, al snel kom je aan een kijkhut met uitzicht op de Gemeentevijver en het Hageven. Nog even verder heb je een uitkijkplatform en een observatietoren die beiden een mooi beeld geven van de Dommel en de Gemeentevijver. Je gaat nog een klein stukje langs de Dommel om daarna door een meer open landschap te wandelen langs mooie wegen. Je gaat voorbij het gebied met grote grazers en komt uiteindelijk aan de heide. In het heidegebied kom je weer aan een uitzichtsplatform vanwaar je een fantastisch panorama hebt op de heide en de verschillende vennen. Van het platform wandel je een stukje over een vlonderpad en smalle bospaadjes door een mooi naaldbos. Eens je uit het bos komt bereik je het unieke gebied van de Pelterheggen. Deze vloeiweiden zijn vanaf 1847 aangelegd. Ze werden bevloeid met kalkrijk water uit het Kempens Kanaal en gebruikt als hooiland. Het hooi werd per schip afgevoerd door een kanaal van 3 km lengte, met daarover de hoge brug, om de hoog beladen schepen te kunnen laten passeren, en een sluisje om het verval van 3 meter te overbruggen. Je gaat verder rond het begrazingsgebied om zo het bezoekerscentrum terug te bereiken.

Hageven en de Plateaux

Download PDF voor routebeschrijving.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Natuurgebied Hageven - De Plateaux.

Het Hageven-De Plateaux spreidt zich uit over België en Nederland. Het is een oase van 600 hectare met heide, vennen, bossen en graslanden, waar de Dommel zich kronkelend een weg baant langs het prachtige landschap. De Plateaux ligt tussen droge zandgronden en het beekdal van de Dommel en is deels een bebost heidegebied. Tegen de Belgische grens aan liggen vloeivelden: hooilanden die al sinds lange tijd bevloeid worden met (kalkrijk) Maaswater door middel van een lang stelsel van geulen en kanaaltjes. Het Hageven is een mozaïek van verschillende soorten natuur. De flanken en de toppen van de duinen zijn de droogste gronden van het gebied. Het zand verstuift nu niet meer zoals in vroegere tijden. Buntgras en ruig haarmos hebben het zand grotendeels gefixeerd. Het Turfven is een restant van een ringven, een uiterst zeldzaam type ven, waar hoogveen ontwikkeling als een dik tapijt op het wateroppervlak ligt. Door zandontginning vlak voor het ven is er een tweede plas ontstaan, die in verbinding staat met het oorspronkelijke ven. Jarenlang zijn beide waters gebruikt als visvijver, maar sinds de aankoop in 2004 is het beheer gericht op het herstel van de hoogveen ontwikkeling. De omliggende hooilanden worden omgevormd naar heischrale graslanden, waar libellen en vlinders zich snel thuisvoelen.

Natuurpunt.
www.natuurpunt.be.