Selecteer de taal

De Berwijn

  • Wandelroute van: TrailExplorer

De Berwijn

Van het in het Maasdal gelegen Moelingen wandel je langs akkers en boomgaarden naar het Nederlandse kerkdorp Mesch. Dit dorp was op 12 september 1944 het eerste Nederlandse dorp dat bevrijd werd door Amerikaanse soldaten. Van Mesch wandel je langs uitgestrekte velden afgewisseld met tal van boomgaarden in de richting van het natuurgebied van de Berwijn. Op de kalkrijke hellingen van dit gebied groeien eiken, haagbeuken en heel wat voorjaarsbloeiers.

Afstand: 7 km.

Tijd: 2u00.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 72 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

De vallei van de Berwijn.

Vanuit het dorp wandel je door akkerland afgewisseld met boomgaarden in de richting van het Nederlandse dorp Withuis. Juist voor het dorp steek je de drukke N627 over en kom je aan de Meschermolen, een watermolen aan de Voer. Van de molen wandel je in de richting van Mesch het zuidelijkst gelegen kerkdorp van Nederland. Eens je het dorp verlaat wandel je weer door akkers en boomgaarden in de richting van de vallei van de Berwijn. Je gaat een kort stukje naast dit mooie meanderend riviertje om daarna via een holle weg een korte klim te maken door een hellingbos. Over brede onverharde wegen wandel je terug in de richting van Moelingen.

De Berwijn

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Mesch.

Mesch is het zuidelijkst gelegen kerkdorp van Nederland. Op 12 september 1944 was Mesch het eerste Nederlandse dorp dat bevrijd werd door Amerikaanse soldaten. Naast de openbare basisschool staat een gedenksteen ter nagedachtenis aan de bevrijding. De Meschermolen was een van de zes watermolens die op Nederlandse grond gebruik maakten van het water van het riviertje de Voer. De molen maakt deel uit van een grote Limburgse hoeve. De huidige hoeve is een opvolger van een Karolingische villa. Deze villa was uit vakwerk opgetrokken, maar werd in 1699 vervangen door metselwerk. Verschillende eeuwen achter elkaar heeft de Meschermolen kalamijn en graan gemalen. Tussen 1996 en 1998 is de Meschermolen geheel gerestaureerd. De molen is maalvaardig en af en toe wordt er nog gemalen.

Geen extra informatie.

POI 2 - Natuurgebied van de Berwijn.

De Vallei van de Berwijn herbergt heel kwetsbare en unieke fauna en flora. Daarom wordt het gebied beschermd als habitatrichtlijngebied. De bijzondere bewoners van de vallei kruisen overal je pad. Op de kalkrijke hellingen groeien eiken, haagbeuken en heel wat voorjaarsbloeiers. Ook de bekendste bewoner van de Voerstreek, de schuchtere das, laat zijn sporen achter: de ondergrondse dassenburchten tonen aan dat hij het hier naar zijn zin heeft.

Natuur & Bos.
www.natuurenbos.be.