Selecteer de taal

Door het dal van de Beerze

Dal van de Beerze

De wandeltocht staat voor een groot deel in het teken van beek de Beerze. De beek begint strikt genomen in landgoed Baest, waar de Grote Beerze en de Kleine Beerze samenstromen. Vervolgens stroomt de beek ten noorden van het landgoed door het gebied Baest/Kattelaars Broek, langs Spoordonk, door het gebied Dal van de Beerze en de Kampina naar Lennisheuvel waar de Beerze Smalwater gaat heten. De wandeltocht gaat door de gebieden Baest/Kattenbergs Broek, Dal van de Beerze en het zuidelijk deel van de Kampina.

Afstand: 21 km.

Tijd: 4u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: Geen informatie.

Aard: 80% onverhard.

Markering: Zie PDF routebeschrijving.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

De Beerze.

Aan de rand van Baest/Kattenbergs Broek wordt de Kapel van de Heilige Eik bezocht, een bedevaartsoord. Het Kattenbergs Broek is een nieuw natuurgebied dat aan begin van deze eeuw ingericht is rond de weer meanderende Beerze, een mooi gevarieerd gebied met een leuk hangbrugje over de beek. Vervolgens keert de wandeltocht weer terug naar Spoordonk om de Beerze te volgen naar de Kampina. Voor de Kampina ligt een 170 hectare grote overstromingsvlakte dat ongeveer honderd dagen per jaar onder water staat. Het overstromingsgebied heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een interessant vogelgebied. In de Kampina komt de wandeltocht langs een mooi vennengebied met het Winkelsven en door de landbouwenclave Balsvoort. In 2015 is een van de fundamenten van de vijf boerderijen die ooit de enclave vormde weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Rond de gebouwen lagen akkers, poelen en houtwallen. Als men goed om zich heen kijkt zijn deze landschapselementen nog steeds herkenbaar in dit deel van de Kampina. Via de Beerze gaat de wandeltocht weer terug naar Spoordonk.

Dal van de Beerze

Download PDF voor routebeschrijving.

Bij de eerste lus van deze rondwandeling moet men wel rekening houden met wat geluidsoverlast van de nabijgelegen A58.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Kapel van de Heilige Eik.

De Kapel van de Heilige Eik is een bedevaartsoord ten westen van Oirschot in het dal van de Beerze. De legende is omstreeks 1610 opgetekend door Petrus Viaderaccus, een toenmalig katholiek geloofsijveraar. De legende luidt dat een paar herders 'twee eeuwen voordien' (dus begin 15e eeuw) een Mariabeeldje op de oever van de Beerze vonden en dit in een eik plaatsten, waarna ze in aanbidding neervielen. Bewoners van Middelbeers namen het beeld mee en plaatsten het in hun kerk, maar de volgende ochtend was het beeld weer op de oorspronkelijke plaats aanwezig. De inwoners van Oirschot kwamen nu om het beeld te vereren, en er waren bij de eerste bezoekers al diverse mensen die op wonderbaarlijke wijze van hun koortsen genazen.

Geen extra informatie.

POI 2 - Enclave Balsvoort.

In 2015 is een van de fundamenten van de vijf boerderijen die ooit de enclave vormde weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Rond de gebouwen lagen akkers, poelen en houtwallen. Als men goed om zich heen kijkt zijn deze landschapselementen nog steeds herkenbaar in dit deel van de Kampina. Men vindt er ook een bank die memoreert aan de gebroeders Schut die tijdens de Tweede oorlog vanwege hun verzetsactiviteiten zijn geëxecuteerd.

Geen extra informatie.

POI 3 - Spoordonkse Watermolen.

De Spoordonkse Watermolen stamt uit 1320 en draait volledig op waterkracht van de Beerze. Het is de meest westelijke watermolen van Nederland. De molen is uitgevoerd met twee waterraderen . Een waterrad werd gebruikt als aandrijving voor een oliemolen , waarmee lijnzaad werd verwerkt tot lijnolie . Thans wordt dit waterrad gebruikt voor het opwekken van elektriciteit , groene energie op de meest milieuvriendelijke manier. Het andere waterrad heeft nog steeds zijn oorspronkelijke functie, te weten middels waterkracht graan tot meel te verwerken. De aandrijving geschiedt helemaal middels houten tandwielen , er zitten nog steeds authentieke elementen in uit 1320 , terwijl veel onderdelen in de loop der eeuwen ook vervangen zijn. Indien het waterpeil het toelaat wordt er met de molen nog volop graan gemalen op dezelfde manier als eeuwen geleden.

De Hollandsche Molen.
https://www.molens.nl