Selecteer de taal

Holven

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Holven

Deze wandeling gaat door het Holven dat een onderdeel is van Bosland. Door droge naaldbossen op voormalige stuifduinen wandel je naar de Heide Achter De Steenweg om zo het natuurgebied ’t Plat te bereiken. Hier wandel je door nat moeras langs de Holvense beek en over natte en droge heide afgewisseld met ruigten en broekbossen.

Afstand: 12.5 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 83 meter.

Aard: 98% onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

't Plat.

De route vertrekt langs de rand van het bos om nadien over kronkelende bospaadjes en boswegen te gaan. Onderweg kom je een klein stukje heide tegen maar gemengd bos blijft het voornaamste decor. Je steekt de drukke N715 over en al snel kan je een glimp opvangen van een zandwinningsput. Plots duikt er een grote stuifduin op. Je gaat nu over de duin in de richting van de Heide Achter De Steenweg. Van heide is hier geen sprake meer maar je komt in een meer open landschap met mooie vergezichten. Je volgt de rand van het bos en steekt voor een tweede maal de N715 over. Het landschap gaat hier over van droge zandgronden naar een vochtig gebied. Je volgt nu een stuk de loop van de Holvense beek en komt in het natuurgebied ’t Plat. Dit gebied is een restant van moerassige gronden in de omgeving van de Holvense beek. Het hoger gelegen deel van het gebied bestaat uit heide waar de geurende gagel welig groeit.

't Plat

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Het gedeelte aan de Holvense beek kan er drassig bij liggen.

Kaart & Poi's.

POI - 't Plat.

‘t Plat is een overblijfsel van moerassige gronden in de omgeving van de Holvense beek. De hoger gelegen gebieden bestonden uit heide en stuifduinen. Begin zeventiende eeuw werd er voor het eerst melding gemaakt van het Holven, in de volksmond “plat” of “klotkoten” genoemd. Het Holven was een uitgehold ven dat in de natte heide ontstond door turf en klot te steken. Dat was de brandstof van de plaatselijke bevolking. Turf is de bovenste humuslaag, vooral heidekruiden, terwijl klot de onderste laag is die gevormd is door moerasplanten. Plat betekent hier dan ook niet 'vlak', maar wel 'moerassig' of 'drassig'.

Natuurpunt.
www.natuurpunt.be.