Selecteer de taal

Altenbroekwandeling

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Altenbroek

Deze wandelroute voert je door het grensoverschrijdend natuurgebied Altenbroek tussen ‘s-Gravenvoeren en het Nederlandse Noorbeek. Het dankt zijn naam aan Kasteel Altembrouck, dat je onderweg in de verte ziet liggen. Het Noordal, de holle wegen en het bos dat Schoppemerheide heet zijn echte parels om door te wandelen.

Afstand: 10 km.

Tijd: 2u30.

Graad: Licht.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 210 meter.

Aard: Verhard en onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Schoppemerheide.

Vanuit het dorp, waar de Voer door stroomt, wandel je al snel door holle wegen met de obligate dassenburchten. Nadien daal je af in het Noordal. Je volgt de loop van de loepzuivere Noor, klimt een heuvel op via weides en volgt een netwerk van paadjes omzoomd door meidoornhagen. Daarna gaat het verder langs kalkrijke graslanden in de richting van het Nederlandse Noorwijk. Dit zuidelijkste dorp van Nederland was in 1944 het eerste Nederlandse dorp dat door de geallieerden bevrijd werd. Het centrum is een beschermd dorpsgezicht. Voor het dorp wandelen we verder in de richting van de Belgische Schoppemerheide. Dit bosrijke gebied maakt deel uit van Altenbroek. Tot begin 19de eeuw bestond het vooral uit heidegronden, maar door bebossing zie je daar niet veel meer van. Hoewel Natuurpunt hier en daar de heidevegetatie probeert te herstellen. Het laatste stuk volgt een klein eindje de Voer die je ook weer tegenkomt in ’s Gravenvoeren het eindpunt van deze wandeling.

Altenbroek

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Kaart & Poi's.

POI 1 - Natuurgebied Altenbroek.

Het natuurgebied Altenbroek is een dallandschap. In wat ooit een licht hellende hoogvlakte was, hebben de Maas en haar bijriviertjes een aantal brede, V-vormige dalen met een vlakke dalbodem uitgesleten. Een proces dat miljoenen jaren duurde... De fauna doet ook zuiders aan. De wijngaardslak, de escargot van Bourgogne, is onze grootste Belgische slak. Sommigen kennen ze misschien alleen maar als gastronomische delicatesse. Kalk speelt hier een grote rol, want de wijngaardslak heeft er bijzonder veel van nodig voor het zware slakkenhuis. Zacht glooiende heuvels, een slingerende bronbeek, holle wegen, graften en boomgaarden vormen een landschap om in te lijsten. 's Nachts snuffelen hier everzwijnen en dassen rond. In Altenbroek leeft de vroedmeesterpad die je in Vlaanderen haast nergens meer vindt. Ook kasteel Altenbroek geeft het gebied een speciaal cachet. Verken de Voerstreek langs de kristalheldere, kronkelende Noorbeek.

Natuurpunt.
www.natuurpunt.be.