Selecteer de taal

De Kwacht en Belse Heide

  • Wandelroute van: TrailExplorer

De Kwacht

Wandeling in het Grote Netewoud door het natuurgebied De Kwacht en De Hutten naar de Belse Heide met heideterreintjes en weidse zandverstuivingen. Deze natuurparels maken samen met het Torfven, de Belse Bossen en de vallei van de Grote Nete een echte topper.

Afstand: 12 km.

Tijd: 3u00.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Ja.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 56 meter.

Aard: 99% onverhard.

Markering: Knooppunten.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Grote Netewoud.

Van het vertrekpunt wandel je een stukje door gemengd bos naar het natuurgebied De Kwacht. Het gebeid is een moerassig laagveen langs de Kwachtloop vanwaar je op de Hoge Kwacht kan genieten van het panorama. Door het gebied De Hutten gaat de route verder naar de Grote Nete. Je volgt een stukje de rivier om daarna in de richting te gaan van de Belse Heide. Hier wisselen prachtige heideterreintjes en weidse zandverstuivingen elkaar af. Aan de Kapucienenberg kan je genieten van het zicht op oeroude stuifduinen. Door de Belse Bossen wandel je terug naar de vallei van de Grote Nete. Een open landschap wordt hier afgewisseld met bos, aan het Kruis Van De Hut ben je bijna terug aan het vertrekpunt.

Belse Heide

Download PDF voor te volgen knooppunten.

Kaart & Poi's.

POI 1 - De Kwacht.

Tussen knooppunt 2 en 3 doorkruis je natuurgebied De Kwacht, een landschappelijke parel waar het contrast tussen de landduinen en het moerassige laagveen blijft fascineren. Geniet vanop de zitbank op de 'Hoge Kwacht' van het uitzicht over de 'Lage Kwacht'. Het panorama is geweldig!

Geen extra informatie.

POI 2 & 3 - Belse Heide.

Op de droge zandruggen wandel je door uitgestrekte naaldbossen, prachtige heideterreintjes en weidse zandverstuivingen. Kenmerkend voor dit landschap zijn de landduinen die her en der opduiken zoals de Kapucienenberg.

Geen extra informatie.

POI 4 - Kruis Van De Hut.

Kanunnik Barth uit Westerlo hoorde bij het kerkbestuur van de Sint-Dimpnakerk in Geel. Tijdens het Oostenrijks bewind (1713 tot 1794) kocht hij in de omgeving veel gemeentelijke heidegronden. Tijdens de Besloten Tijd, de periode rond 1798 toen er geen kerkdiensten mochten plaatshebben, zocht hij beschutting in zijn hoeve Scherpensteen. Hij liet op de driesprong het kruis aanbrengen dat in de volksmond gekend is als het kruis van de hut. Er was de grote hut Scherpensteen en een wat verder gelegen kleine hut.

Geen extra informatie.