Selecteer de taal

Zwerfkeienroute

  • Wandelroute van: TrailExplorer

Loenermark

Deze prachtige wandeling in het natuurgebied Loenermark gaat door het Loenense bos en landgoed Groenouwe naar de Zilvense Heide. De route voert je afwisselend door bos, langs zandverstuivingen en heidevelden met mooie vergezichten.

Afstand: 14 km.

Tijd: 3u30.

Graad: Gemiddeld.

Type: Rondwandeling.

Gps Track: Ja.

Routebeschrijving: Nee.

Rolwagen: Niet geschikt.

Hond: Aangelijnd toegelaten.

Totale stijging: 168 meter.

Aard: 95% onverhard.

Markering: Steen met gele pijl.

Wandelschoenen aanbevolen.

Advertentie.

Loenermark.

De wandeling gaat door het mooie Loenense Bos naar het Landgoed Groenouwe. Je gaat door een klein heideveld verder in de richting van de Hilvense Heide. Hier heb je prachtige vergezichten over dit uitgestrekte heidegebied met hier en daar solitaire eiken en donkergroene vliegendennen. Even van de route ligt de ijkbasis Loenermark, deze plek is gekozen als controlepunt voor (land-)meetkundige instrumenten in Noordwest-Europa. Door de komst van satellietplaatsbepalingen is de IJkbasis buiten gebruik geraakt na 2000. Verder passeer je nog een vennetje om daarna te klimmen naar het uitzichtpunt Altaar Van De Loenermark. Door gemengd bos wandel je verder tot aan de schaapskooi Loenermark. Hier overnacht een grote kudde Veluwse heideschapen, die overdag met de herder naar de heidevelden van de Loenermark trekt.

Loenermark

Indien op een kruising geen markering staat dan dien je gewoon rechtdoor te wandelen.

Kaart & Poi's.

POI 1 - IJkbasis Loenermark.

De Loenermark ligt in het geologisch stabielste deel van Nederland. De bodem beweegt er nauwelijks; er zijn geen bevingen of bodemdalingen. Daarom is deze plek gekozen als controlepunt voor (land-)meetkundige instrumenten in Noordwest-Europa. Door de komst van satellietplaatsbepalingen (GPS) is de IJkbasis buiten gebruik geraakt na 2000.

Geen extra informatie.

POI 3 - Altaar van de Loenermark.

De Stenen Bank is ooit aangelegd als recreatie voorziening. Deze plek is een van de hoogste plekken op de Loenermark. Hier kunt u even uitrusten en genieten van het landschap.

Geen extra informatie.

POI 4 - Schaapskooi Loenermark.

Hier overnacht een grote kudde Veluwse heideschapen, die overdag met de herder naar de heidevelden van de Loenermark trekt. Deze oude traditie is na een onderbreking van een aantal jaren in 1993 in ere hersteld.

Geen extra informatie.